BEST DRIVE BRAȘOV

TEL: 0756-036-405

✉️   Contacteaza-ne pe mail

Care sunt diferentele dintre categoria BE si B extins (96)

Școală de șoferi Brașov

Majoritatea celor care isi doresc un permis de conducere fac scoala de soferi cu scopul de a putea conduce automobile din categoria B.

Ceea ce putini stiu insa, este faptul ca aceasta categorie poate fi impartita 3 categorii distincte, care difera intre ele in functie de masa automobilului, de masa maxima autorizata si de posibilitatea de a tracta o remorca.

Daca iti doresti sa conduci un autoturism cu masa maxima autorizata de pena la 3500 de kg si cu maxim 8+1 locuri, la care sa poti atasa o remorca usoara, permisul categoria B este suficient. Daca, in schimb, doresti sa conduci un autoturism cu masa maxima de peste 3500 kg si sa tractezi o remorca mai grea, permisul de conducere va trebui sa fie obtinut pentru categoriile BE sau B extins.

 

Care sunt diferentele dintre cele 3 categorii?

Categoria B. Posesorii de permis categoria B pot conduce autoturisme care se incadreaza in urmatoarele dimensiuni si caracteristici:

 • Au o masa maxima autorizata de pana in 3500 de kg;
 • Au maxim 8 locuri, in afara de cel al soferului;
 • Nu tracteaza o remorca cu o masa maxima autorizata mai mare de 750 de kg. Masa maxima autorizata este reprezentata de masa proprie a autovehiculului + masa incarcaturii si este precizata de catre constructor.

 

Categoria B extins. Posesorii acestui permis pot conduce un vehicul din categoria B + o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 de kg, insa exista urmatoarea conditie:masa maxima autorizata a automobilului + masa maxima autorizata a remorcii sa nu fie mai mare de 4250 kg.

Sfat! Inainte de a conduce un automobil care tracteaza o remorca, este bine sa verifici cu mare atentie specificatiile date de constructor pentru a te asigura ca valorile ambelor vehicule se incadreaza in masa maxima de 4250 kg.

Categoria BE. Este cea mai permisiva dintre cele 3 categorii. Aceasta permite conducererea unui vehicul din categoria B + o remorca care poate depasi 4250 de kg. Singura preocupare a soferilor care poseda acest tip de permis este aceea de a se asigura ca masa maxima autorizata a remorcii este acceptata de acceptata de vehiculul tragator.

Cum se poate obtine permisul de conducere pentru categoriile BE si B extins?

 

Pentru a putea solicita un permis de conducere pentru cele doua categorii ai nevoie de un permis categoria B. Daca il ai deja, lucrurile sunt destul de simple.

Pentru categoria B extins va fi nevoie de 7 ore de pregatire practica. Pe baza acestor ore de pregatire se va elibera o adeverinta iar pe baza adeverintei serviciul permise va trece codul 96 pe permis.

Pentru categoria BE procesul este ceva mai dificil. Cei care doresc sa conduca un ansamblu de peste 4250 de kg trebuie sa fie posesori ai permisului categoria B si sa treaca prin urmatorii pasi:

 • Sa elibereze cazierul judiciar;
 • sa faca analize medicale si analize psihologice;
 • Sa urmeze 10 ore de teorie si 10 ore de practica;
 • Sa sustina un examen teoretic si unul practic, prin care sa demonstreze ca sunt apti sa conduca automobilul si remorca trasa de acesta.

 

Care sunt avantajele obtinerii permisului de conducere BE sau B extins?

Chiar daca sunt relativ usor de obtinut, cele doua categorii pot oferi numeroase oportunitati, atat in viata de zi cu zi, cat si in cariera:

 • Soferii pot gasi mai multe oportunitati de angajare;
 • Cei care iubesc sa calatoreasca pot sa tracteze o rulota, pentru a avea mereu un spatiu de dormit la indemana;
 • Cei care au business-uri care implica transportul unor marfuri voluminoase pot creste capacitatea de transport a masinii pe care o folosesc deja.

Costul pentru obtinerea acestor categorii este unul mai mult decat decent, asadar, investitia merita din plin.

Citeste articolul urmator »

 


Înscrie-te acum online!

Completează formularul următor:

Chestionare auto moto gratuite

Categoriile A, B, BE

Date de Contact

 

⏰   Program secretariat:

 • Luni: 08:00-16:00
 • Marți: 10:00-18:00
 • Miercuri: 10:00-18:00
 • Joi: 10:00-18:00
 • Vineri: 08:00-14:00
 • Sâmbata: Închis
 • Duminică: Închis

Școala de șoferi Brașov Best Drive
Calea Făgărașului nr. 29 Complexul comercial Come&Go
Etajul 1, spațiul E 12, Terminal R.A.T. Bartolomeu, liniile: 5, 23
Brasov, România 500053

Telefon: 0756-036-405
✉️ Contactează-ne pe mail