Istoria permisului de conducere.
De ce, cum si unde a aparut acest document?
Exista milioane de automobile pe strazi, care circula grabite catre milioane de destinatii. Fiecare dintre aceste automobile este condus de catre un sofer si fiecare sofer are in buzunar un permis de conducere, obtinut in urma unui examen auto.
Procesul prin care se obtine permisul de conducere este unul destul de complex si implica zeci de ore de pregatire teoretica si pregatire practica, in spatele volanului. Nu intotdeauna a fost la fel, insa. Daca un elev al scolii de soferi Best Drive este nevoit sa petreaca 30 de ore de practica alaturi de un instructor si 24 de ore de teorie, unul care dorea sa obtina printre primele permise de conducere, acum 132 de ani, trebuia doar sa il solicite la primarie.
Cum a aparut permisul de conducere?
O prima forma a permisului de conducere a aparut din nevoia de a reglementa transportul public din secolul 17-18. Birjarii erau nevoiti sa respecte o serie de reguli de conduita si erau nevoiti sa obtina o autorizatie de la primarie.
Primul permis de conducere pentru un autovehicul motorizat a fost acordat in 1888 iar cel care l-a primit a fost Karl Benz, cel care a si inventat acel autovehicul. Permisul era, de fapt, un document prin care i se permitea sa circule pe strazi cu automobilul pe care il inventase, care era foarte deranjant pentru locuitorii din Ducatul Baden din cauza zgomotului si a fumului.
Pana in 1903, cei care aveau bugetul necesar pentru a achizitiona un automobil primeau un permis de conducere pe baza unei simple solicitari catre autoritati. Pe masura ce numarul vehiculelor, viteza cu care acestea circulau si riscul de accidente au crescut, nevoia unei solutii care sa reglementeze circulatia a fost din ce in ce mai mare.
Astfel, Prusia a introdus in 1903 primul test pentru cei care doreau sa conduca un automobil iar Marea Britanie introducea obligativitatea permisului, insa fara niciun test. Rand pe rand, fiecare stat a introdus obligativitatea permisului si din ce in ce mai multe reguli pentru cei care doreau sa il obtina.
In Romania, primul examen auto a avut loc in anul 1907, an in care numarul de autovehicule a inceput sa creasca. In 1908, numarul de masini din tara era de 138 si crestea considerabil.
Cum decurgea un examen auto la inceputul secolului 20?
Chiar daca mai toate tarile au introdus examene si reguli de circulatie, obtinerea permisului de conducere era foarte simpla. In 1911, un examen auto in Romania consta intr-o proba de viteza pe drumurile publice si o proba de franare in caz de urgenta. Este adevarat ca si viteza legala era limitata la pana in 20 de km/ora peste tot prin lume.
Cum decurge astazi un examen auto?
Astazi, examenul auto se sustine doar dupa urmarea unor cursuri in scoli de soferi autorizate. Cei care isi doresc permisul de conducere trebuie sa opteze pentru categoria auto pe care doresc sa o conduca si in functie de aceasta optiune, atat desfasurarea orelor de curs, cat si examenul pot sa difere foarte mult.
Cea mai populara categorie auto este categoria B, care permite conducerea unui autovehicul cu masa totala de 3500 de kg si un numar de pana la 8 locuri, precum si a unui ansamblu format dintr-un autovehicul de pana la 3500 kg si o remorca de pana la 750 kg. Pentru obtinerea permisului categoria B trebuie sa se urmeze un curs teoretic de 24 de ore si un curs practic de 30 de ore, dupa care sa se sustina un examen compus dintr-o parte teoretica si una practica.
Dificultatea examenului auto care se da astazi este, cu siguranta, mult mai mare decat cea a examenului din trecut. Chiar si asa insa, cu o scoala de soferi buna, cu instructori bine pregatiti si cu dedicare, oricine poate sa ia permisul de conducere din prima.
Înscrie-te acum online!
Completează formularul următor:
Chestionare auto moto gratuite
Categoriile A, B, BE
Date de Contact
⏰ Program secretariat:
- ✔ Luni: 08:00-16:00
- ✔ Marți: 10:00-18:00
- ✔ Miercuri: 10:00-18:00
- ✔ Joi: 10:00-18:00
- ✔ Vineri: 08:00-14:00
- ✖ Sâmbata: Închis
- ✖ Duminică: Închis
Școala de șoferi Brașov Best Drive
Etajul 1, spațiul E 12, Terminal R.A.T. Bartolomeu, liniile: 5, 23 Brasov, România 500053
Telefon: 0756-036-405
✉️ Contactează-ne pe mail